SNOOKER

A snooker egy olyan dákósport, amelynek gyökerei a 19. század végi Indiába nyúlnak vissza, amikor a Brit Hadsereg tisztjei a kedvenc biliárdjátékaikat - a pyramid-ot és a black poolt - módosították, hogy létrehozzák a sportág új változatát. Bár a snookert szinte kizárólag katonatisztek és előkelők játszották, a játék gyorsan elterjedt az indiai gyarmatokon és az Egyesült Királyságban, és végül átjutott a tengeren is. Az első snooker-világbajnokságot 1927-ben rendezték; a versenyt Joe Davis, egy profi snooker- és biliárdjátékos nyerte meg, aki a következő 14 bajnokságot megnyerte zsinórban és a mai napig ő az egyetlen veretlen játékos a snooker-világbajnokságok történetében. Érdekli a snooker fogadás? Akkor Ön a legjobb helyen jár! Sportfogadás oldalunk verhetetlen snooker oddsokat kínál az év legnagyobb és legjobban várt snooker bajnokságaira, beleértve a Snooker Világbajnokságot, a UK Championshipet, a British Opent és a Masters-t.

Regisztráció

HOGYAN LEHET FOGADNI A SNOOKERRE

A snookerre való fogadáshoz Önnek szüksége lesz néhány alapvető játékismeretre és egy sportfogadási oldalra, amely páratlan fogadási élményt kínál a legjobb snooker oddsok mellett. Ez utóbbiról gondoskodunk, és itt van minden, amit tudnia kell, mielőtt elkezdene snookerre fogadni:

A snooker egy téglalap alakú asztalon játszott dákósport, hat zsebbel és 22 golyóval, köztük 15 piros golyóval és a fehér golyóval. A játékosok felváltva lökik a dákóval a fehér golyót, és a piros golyókkal kezdve igyekeznek a megfelelő sorrendben a többi 21 golyót eltalálni, hogy pontot szerezzenek. Amint egy piros golyó a zsebbe esik, a lökő játékosnak színes labdát kell “bezsákolnia”, attól függően, hogy melyik golyó a “célpontja” az adott lövésnek. Ha sikerül, a színes golyó pontértéke hozzáadódik a játékos pontszámához, és egy másik piros golyót kell belöknie; ha nem sikerül, az ellenfélre kerül a sor. A piros golyók mindig megmaradnak, a színes golyók pedig visszakerülnek az asztalon lévő helyükre. 

A játék addig folytatódik, amíg az összes piros golyót be nem lökték a zsákba, ezután a színes golyókat a pontértékük növekvő sorrendjében (sárga, zöld, barna, kék, rózsaszín, majd fekete) kell belőni. A versenyszerű snookerben a mérkőzéseket frame-ekre osztják; egy játékos akkor nyerhet frame-et, ha a frame végéig a legtöbb pontot szerzi, és a mérkőzés akkor ér véget, ha az egyik játékos előre meghatározott számú frame-et nyer.

FOGADJON SNOOKERRE AZ LV BET OLDALÁN!

Látogasson el az LV BET Sportfogadás oldalára és tegye meg a választásait, a legjobb snooker szorzókkal a piacon! Fogadhat a mérkőzés Győztesére, a Total Frame-re, a Frame Hendikepre, a Total Centuriesre és más snooker fogadási piacokra, mint például a mérkőzés Legmagasabb Breakjére, az 1. Frame első színére, a Frame Foulra és az egyedi játszmaközbeni fogadási piacokra. Sportfogadás oldalunkon több tucat érdekes piacot talál verhetetlen snooker oddsokkal, valamint egy ugyanilyen versenyképes kínálatot az e-sport, szórakoztató események és az egyéb sportágak terén is.

Snooker

SNOOKER FOGADÁS

A snooker, habár nem annyira örvend nagy népszerűségnek, mint a labdarúgás és a kosárlabda, mégis nagy rajongótábora és sok versenyligája van. A snooker viszonylag könnyen érthető és követhető, így tökéletes választás lehet új és tapasztalt fogadóknak egyaránt. Átfogó snooker fogadási piacokat keres verhetetlen szorzókkal? Tekintse meg az LV BET-nél, ahol sportfogadási ajánlataink között a legjobb snooker szorzókat láthatja az év legnagyobb és legjobban várt eseményeinél, beleértve a Snooker-világbajnokságot, a UK Championshipet, az English Opent és a Masters-et. Használja ki a legjobb szorzókat és fogadjon snookerre az LV BET-tel!

MI AZ A SNOOKER?

A snooker játékot billiárdasztalon játsszák golyókkal, amelyben a játékosok a fehér golyó lökésével próbálják meg a többi golyót bejuttatni a zsebekbe. A posztóval bevont asztalon hat zseb található – mindegyik sarkán egy, valamint a hosszanti oldalak közepén. A játék célja, hogy több pontunk legyen az ellenfelünknél, ezt a golyók helyes sorrendben való belökésével érhetjük el. A célgolyó minden olyan golyó, amelyet a játékos eltalál vagy el akar találni, míg a fehér golyó az egyetlen, amely érintkezhet a dákóval.

Egy snooker mérkőzés általában fix, páratlan számú frame-ből áll, általában 11 és 35 között. A frame egy snooker-játékot jelent, amely a kezdőlökéssel indul és akkor ér véget, ha az összes golyót belökték, vagy ha az egyik játékos feladja. A mérkőzés akkor ér véget, ha az egyik játékos megnyeri a frame-ek többségét és már nem lehetséges az ellenfelének megfordítani. Ha a játékot például 11 frame-ig játsszák, akkor az nyer, aki először éri el a hat megnyert frame-et.

A piros golyókat háromszög-alakban rendezik el az asztalon a frame elején. A hat színes golyó (mindegyik, amelyik nem piros illetve fehér) megadott alakzatban helyezkedik el: a rózsaszín a háromszög csúcsánál, a fekete az alapja alatt, a kék az asztal közepén, a zöld, barna és sárga golyók pedig az asztal másik oldalán merőleges vonalban találhatók. Ezen a vonalon egy félkör is található, amit “D”-nek hívnak, a kezdőlökéshez a játékos a D-n belül bárhová helyezheti a golyót, hogy onnan legalább egy piros golyót eltaláljon.

Egy játékos körét break-nek hívjuk (valamint az egy kör alatt elért pontszámot is), ez akkor ér véget, ha a játékos nem tud golyót belökni, hibát követ el, vagy véget ér a frame. A belökött piros golyók után mindig színes golyót kell lökni, a színes golyó után ismét piros golyót és így tovább, amíg minden piros golyó el nem fogy; a színes golyókat értékük növekvő sorrendjében kell eltenni. Az „on” ball olyan golyó, amit szabályosan eltehetünk a lökéssel, a “not-on” golyók belökése viszont hibának minősül.

PONTOK ELOSZTÁSA

  • Piros — Tizenöt golyó, egyenként egy pontot érnek.
  • Sárga — Egy golyó, amely két pontot ér.
  • Zöld — Egy golyó, amely három pontot ér.
  • Barna — Egy golyó, amely négy pontot ér.
  • Kék — Egy golyó, amely öt pontot ér.
  • Rózsaszín — Egy golyó, amely hat pontot ér.
  • Fekete — Egy golyó, amely hét pontot ér.

A fehér golyó ott marad, ahol a lökés végén megállt, a piros golyók eltéve maradnak, míg a színeseket vissza kell tenni az asztalra (amíg piros golyót tettünk el előttük). Ha a frame úgy ér véget, hogy a játékosok pontszáma egyezik, a feketét visszateszik és döntő golyónak használják; a játékvezető érbefeldobással dönti el, melyik játékos lökhet először. A lövést „kézből”, a D-ből kezdi, a frame-et az nyeri, aki belöki a feketét.

SNOOKER HIBÁK

Bármilyen lökés vagy tett, amelyet a játékos elkövet és ellenkezik a játék szabályaival, hibának minősül. Ha a játékos hibázik, véget ér a köre és nem kap pontot. Néhány esetben az ellenfele viszont kaphat. Néhány példa gyakori hibákra:

  • Nem talált el másik golyót a fehérrel.
  • Nem lökhető golyót talált el a fehérrel, vagy tett el.
  • Eltette a fehér golyót.
  • Hozzáért más golyókhoz a fehér golyó kivételével bármi mással.
  • Hozzáért bármely golyóhoz, mielőtt minden golyó megállt volna.
  • Ugyanazon lövés során többször is hozzáért a fehér golyóhoz.
  • Úgy lökött, hogy bármely golyó kiesett az asztalról.
  • A fehér golyót a dákó végének kivételével bármi mással megérintette, kivéve akkor, ha „kézből” indul a lökés.
  • „Push shot” lökés: A push shot olyan lökés, amikor a fehér golyó és egy másik golyó egyszerre érintkezik a dákó végével.
  • „Jump shot” lökés: A jump shot olyan lökés, amikor a fehér golyó elemelkedik az asztaltól és bármely más golyó egy része felett átpattan.
  • Mindkét lába elemelkedett a földtől a lökés alatt. Legalább egy lábnak mindig a padlón kell maradni.

SNOOKER TÖRTÉNELEM

Úgy vélik, hogy az első snookerjátékot az indiai Jubbulpore-ban állomásozó brit tisztek játszották, miközben már meglévő billiárdjátékokkal kísérleteztek. Sir Neville Chamberlain a piramis és a black pool játékelemeit kombinálta, valamint rendelt egy egyedi készítésű asztalt, amit egészen Indiáig szállíttatott. A „snooker” elnevezés Chamberlain egyik megjegyzéséből származik, amit egy lökést elhibázó játékosról tett. Egy „igazi snookernek” nevezte őt, amely egyben az elsőéves kadétokra használt szleng is volt a hadseregben.

John Roberts, profi angol billiárdjátékos és billiárdasztalok készítője döntött úgy, hogy elhozza a snookert Angliába, miután egy vacsorán találkozott Chamberlainnel és Cooch Behar maharadzsájával 1885-ben. A késői 19. és a korai 20. században a snooker főként a katonai személyzet és az arisztokrácia játéka volt. A snooker népszerűsége gyorsan terjedt, több klub és bár is beszerzett snookerasztalokat. Az első hivatalos snookerbajnokság az 1908-as American Billiards Tournament volt, amelyet Charles Dawson nyert meg. Egy évtizeddel később megalakult a Billiards Association and Control Club, amely új, általános snookerszabályokat fektetett le. Az első snooker-világbajnokság 1927-ben volt, amelyet Joe Davis rendezett és nyert is meg, aki egymás után tizenötször emelhette magasba a trófeát.

HOGYAN MŰKÖDIK A SNOOKER FOGADÁS?

Mivel rengeteg snooker fogadási piac érhető el, nehéz pontosan átlátni, melyiket is válasszuk, így tekintsünk át a lehetőségek közül néhányat.

Mérkőzés nyertese

A legnépszerűbb mód a snookerre való fogadásra az, ha a mérkőzés nyertesére fogadunk, aki az, aki először nyer meg megadott számú frame-et.

Frame-ek

A fogadóknak számos lehetőség áll rendelkezésükre, ha frame-ekre szeretnének fogadni. Megpróbálhatja megtippelni, hogy a mérkőzés megadott frame-szám alatt vagy felett ér véget, a mérkőzés frame-jeinek pontos számát, valamint azt, hogy a frame-ek száma páros vagy páratlan lesz. Fogadhat emellett egy megadott frame győztesére, vagy arra, hogy melyik játékos fog először megadott számú frame-et nyerni.

Hendikep

Ezzel a fogadással kiegyenlíthető a játéktér, ha az egyik játékos esélyesebb, mint az ellenfele. Ezt ellensúlyozandó és a fogadást izgalmasabbá téve a sportfogadási oldalak gyakran pontszámbeli vagy frame-beli hendikepet is elérhetővé tesznek.

Pontos eredmény

A pontos eredmény fogadás akkor nyer, ha tökéletesen megjósolja a pontszámot a meccs vagy egy megadott frame esetén. Ezt a fogadást nehéz eltalálni, mély tudás szükséges a sportban hozzá.

Legnagyobb break a mérkőzésen

Ezzel a fogadással megtippelhetjük, melyik játékos löki a legtöbb pontot egyetlen körben. Ez a fogadás akkor érvényes, ha legalább egy frame befejeződött.

Végső győztes

Ezzel arra fogadhat, hogy egy megadott játékos nyeri a teljes bajnokságot. Például, a világbajnokságot tekintve lehetősége van bármely résztvevő játékosra fogadni, hogy ő nyeri majd el a címet.

LEGFŐBB SNOOKER ESEMÉNYEK

English Open

Az English Open egy 2016 óta tartott professzionális snooker bajnokság. Az esemény az új kezdeményezésű Home Nations Series része, a már létező Welsh Open, Northern Ireland Open és Scottish Open bajnokságok mellett. Az English Open nyertese a Davis Trophy-t nyerheti el, amelyet Steve Davis tiszteletére neveztek el —  egy világbajnok snookeresről, aki az 1980-as években hat világbajnoki címet nyert el, a világranglistán pedig hét egymást követő éven át foglalta el az első helyet.

Triple Crown bajnokságok

A Triple Crown három snooker bajnokságból áll: A UK Championshipből, a Mastersből és a Snooker-világbajnokságból. A UK Championship egy professzionális, ranglistás bajnokság, amelyet 1977 óta rendeznek meg és a világ egyik legrangosabb snookeres eseményének tartanak. Ezen bajnokság rekordere Ronnie O’Sullivan, aki hétszer nyerte meg a tornát. Szorosan követi őt Steve Davis hat győzelemmel, majd Stephen Hendry öttel.

A legtöbb másik snooker eseménytől eltérően a Masters nem ranglistás verseny — ez egy meghívásos esemény. A bajnokság azonban az év egyik legfontosabb snookeres eseménye, és ez is egyike a Triple Crown három versenyének. 1975 óta rendezik meg évente, így a Masters a második legrégebb óta megrendezett verseny a Világbajnokság után, amelyet 1927-ben tartottak először. Összesen 16 meghívott játékos játszik itt; a korábbi Masters nyertest hívják meg elsőként, a jelenlegi világbajnokot másodikként (ha ez nem ugyanaz a játékos). A fennmaradó helyeket a világranglista élvonalasainak ajánlják fel.

A Snooker-világbajnokság az utolsó Triple Crown esemény, amelyet tavasszal tartanak, itt 32 profi játékos verseng egyenes kieséses bajnokság során egymással. A játékosokat a világranglistán elfoglalt helyük és a verseny előtti kvalifikációs körök alapján sorsolják össze, ez általában az esemény előtt két héttel történik meg. Az angliali Crucible Theatre Sheffield-ben már 1977 óta ad otthont a Snooker-világbajnokságban.

FOGADJON SNOOKERRE AZ LV BET-NÉL

Szeretne snookerre fogadni, de nem tudja, hol kezdjen bele? Minden sportfogadási igényeinek megfelelünk az LV BET Sportfogadásnál! Fogadási piacaink sportesemények széles választékát tartalmazzák, beleértve az év legnagyobb snooker bajnokságait is. Páratlan sportfogadási piac-felhozatalunk és a lehető legjobb szorzók kobinációjával Önnek is tökéletes fogadási élményben lehet része – tele izgalmakkal és változatossággal. Egyéb sportokhoz is érhetők el piacaink, például labdarúgáshoz, kosárlabdához és MMA-hez, valamint szórakoztató eseményekhez és esporthoz is, például az Eurovízióhoz, az Oscar-gálához, League of Legends-hez és CS:GO-hoz. Vessen ránk egy pillantást és élvezze az online sportfogadást az LV BET-nél!